East Melbourne House 1

Brief:

The design brief was to provide a garage with a studio and bathroom above, a new games / gym room and shower / sauna room to the unused side of this heritage house as well as a add an ensuite to the existing rear first floor bedroom.

Design Constraints:

As the existing house had a side laneway we were able to achieve a higher built form along the side to house to create the gym, the sauna, the toilet and shower room. By extending the roof line of this space we created a car port as well as providing visual protection from surrounding higher buildings.

Design Resolution:

By replacing the rear doors with new bi-fold doors and adding a covered BBQ entertaining area, we created an extension to the existing living area. The new garage with a studio space above become the new backdrop for the view from the living areas, with its timber facade softening and blocking out the unsightly commercial buildings at the rear of house home. The garage was finished with a high level of detail so the space could double as an extended entertaining area. The existing external house brick wall was cleaned and sealed and is now the internal wall of the games room / gym. Polished concrete floors were used for a more durable surface. Skylights and high level glazing were designed allow natural light to penetrate into existing and new spaces.

Site Area: 227 sqm

Floor Area (excl. decks/terraces): Footprint 84sqm / overall floor area 173sqm

Design, Documentation: 7 months

Construction: 9 months