Woodend House 1

Brief:

The site for this new 2 storey house, although rural has a strong urban context, the house is designed to sit well in the rural slope of the site, yet fulfil the client’s contemporary and traditional requirements for their lifestyle and a young and growing family. The design accommodates a number of environmental criteria through material use, orientation and passive heating and cooling and has been well thought out by both our client and us to make a minimal imprint the site and environment.

Design Constraints:

The sloping site a tree overlay gave a specific area in which to design, the footprint and site restrictions determined the well planned house.

Design Resolution:

The plan relates well to the sloping site as well as the distant view, creating a simple house with a small footprint, to minimise the impact on the site. The house has been designed with input from both the client and the builder to achieve a highly detailed, yet simple house, with many sustainable design ideas incorporated to create a well designed and functional house, a country house at heart with simple contemporary detailing.

Site Area: 965.2sqm

Floor Area (excl. decks/terraces): Footprint: 150.4 / overall floor area: 261.0sqm

Design, Documentation: 18 Months

Construction: 18 Months