Abbotsford House 2

Brief:

To provide an extension to the rear of an existing period house which would include a new bathroom, bedroom, ensuite, kitchen, living/dining and outdoor deck. The extension would need to maintain connection to the outdoors and draw on the influences of the owner’s extensive collection of exotic and rich textiles and furniture.

Design Constraints:

The long and narrow site had heritage overlays to overcome as well as access issues, however with careful planning we created a beautiful home opening up to a newly landscaped back yard.

Design Resolution:

The design took a neat and simple approach by extruding the profile of the roof-line over the new extension. The spaces were carefully planned out so as to give the living/dining space access to northern light. External shading devices filter out the hot summer sun whilst allowing the low winter sun to penetrate. High raking ceilings in the living/dining space and carefully placed windows  also take advantage of cross ventilation whilst maximizing the feeling of openness and space with a ceiling fan to circulate and promote natural ventilation.

Site Area: 310m2

Floor Area (excl. decks/terraces): Footprint 163sqm / overall floor area 163sqm

Design, Documentation: 11 Months

Construction: 6 months